A Vezúv kitörése  isz.79.

I.sz.62. február 5-én heves földrengés rázta meg Nápoly környékét, különösen a Vezúv lábánál épült két kis várost Pompeit és Herculáneumot. Mivel Itáliában a földrengés nem volt ritka jelenség a lakosság nem esett pánikba. A leomlott falakat újra felhúzták  és élték tovább mindennapi életüket. A földrengés és a Vezúv között nem sejtettek semmiféle összefüggést. Azt tudták ugyan, hogy tûzhányó volt, de már évszázadok óta nem mûködött.
79. augusztus 24-én a Vezúv hirtelen életre kelt, és bekövetkezett a történelem egyik legemlékezetesebb vulkáni kitörése. Két napig tartott. Az ifjú Plinius írásaiban olvashatjuk:
"...A hegy fölött furcsa nagy felhõt lehetett látni, amely nõttön-nõtt. Több ezer méter magas füstoszloppá magasodott majd, szétterült. Olyan volt, mint egy nagy lombosfa. Éjszakára már a Vezúvius hegyébõl több helyen széles lángnyelvek és magas tûzoszlopok csaptak fel. A gyakori földrengéstõl a házak meginogtak.
A szabad ég alatt pedig a tajtékkövek hullásától kellett tartani. Másnap sötétebb és sûrûbb volt az éj, mint bármikor. A hamu egyre sûrûbben hullott, beborított mindent. Ez az eleven lázálom így tartott órák hosszat. Végül füstté, köddé finomulva eloszlott..."

A felrobbant vulkáni kúp

A kitörés óriási változásokat eredményezett. A Vezúv szabályos kúpjából csupán egy darabokra tört csonk maradt. A város szinte teljesen eltûnt a 3 méternél is vastagabb horzsakõlepel alatt. A lakosság nagy része elpusztult.
Az egykori város maradványaira egy vízvezeték ásásakor bukkantak rá 1595-ben.
Pompei az ásatásoknak köszönhetõen felébredt, s a látogató ma nyugodtan végigsétálhat az egykori utcákon, amelyeket boltok, polgárházak,villák maradványai szegélyeznek.

Pompei egykori utcáin
 Pompei utcáin sétálva
 
Az ásatások során különleges üregeket találtak, melyeket híg gipszpéppel kiöntve döbbenetes formákat kaptak. Testet öltöttek a katasztrófa áldozatai. A Vezúv kitöréskor a sûrûn hulló hamu gyorsan betemette az áldozatokat. A kitörést követõ esõ hatására a kissé megduzzadt hamu kemény masszaként vonta be a testeket, mintegy természetes öntõformát készített róluk.
 
A Vezúv áldozatai
A Vezúv áldozatai
 
 A Vezúv áldozataEgy kutya, amelyről megfeledkeztek, és a lánc nem engedte menekülni
 
Herculaneumban egészen más volt a helyzet. A hamuesõtõl megmenekült, de a kitörés elcsendesedése után percek alatt egy iszapár tört rá és  20 méter vastag lassan szilárduló horzsakõbõl, kõgörgetegbõl és törmelékbõl álló masszával fedte be.
 
 
Herculáneum egykori lakóháza
Herculáneum
 
 
Vissza a képtárba